Ιατρικό Marketing – Πρακτικοί τρόποι προβολής Ιατρείου
Γράφει ο Ευάγγελος Μαντζαφός – Δ/ντης Ανάπτυξης & Marketing MaBiCo A.E.
Η Αναγκαιότητα του Ιατρικού Marketing
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛ.ΣΤΑΤ) στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 65.000 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και 13.000 οδοντίατροι. Λόγω του μεγάλου αριθμού των ιατρών και της υψηλής αναλογίας τους σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό το ιατρικό επάγγελμα καθίσταται ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και απαιτητικό.
Ο σημερινός ιατρός πρέπει να μεριμνήσει όχι μόνο για την θεραπεία των ασθενών του αλλά και για την επαγγελματική του επιβίωση και ανάπτυξη. Ένας μοντέρνος γιατρός θα πρέπει όχι μόνο να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στην πρακτική του, όπως για νέα φάρμακα, καινούργιες θεραπείες, νέα επιστημονικά δεδομένα και προκλήσεις αλλά παράλληλα να εργάζεται ενεργά για να προωθήσει και να προβάλλει το ιατρείο του, να διατηρήσει και να αυξήσει την πελατεία του αλλά και να βελτιώσει την φήμη του τόσο μεταξύ των ασθενών όσο και μεταξύ των επαγγελματιών υγείας.
Η πίεση που δέχεται ένας γιατρός είναι μεγάλη και διαρκώς αυξανόμενη. Ως εκ τούτου πολλές φορές η προώθηση και προβολή του ιατρείου του έρχεται σε δεύτερη μοίρα με αποτέλεσμα να αναβάλλεται συνεχώς για το μέλλον. Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο επάγγελμα του γιατρού ο οποίος θα καταλήξει να παρακολουθεί άλλους πιο δυναμικούς (στον τομέα της προβολής) συναδέλφους του να αναπτύσσονται και ο ίδιος να παραμένει στάσιμος.
Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι το ιατρικό marketing και η προβολή του ιατρείου είναι μία απαραίτητη ενέργεια που θα πρέπει να υλοποιηθεί από όσους γιατρούς φιλοδοξούν να αναπτύξουν περαιτέρω την πρακτική τους αλλά και από νεώτερους γιατρούς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο ελεύθερο επάγγελμα.
Το Ιατρικό Marketing στην Ψηφιακή Εποχή
Το ιατρικό marketing αν και ακούγεται ιδιαίτερα απαιτητικό, στην πραγματικότητα είναι μία εύκολη και οικονομική διαδικασία (τουλάχιστον στις βασικές του εκφάνσεις). Σαφώς υπάρχουν ακριβές και χρονοβόρες μέθοδοι προβολής ενός ιατρείου αλλά σε γενικές γραμμές αρκεί μόνο η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη που θα μιλήσει ειλικρινά και θα συμβουλεύσει σωστά τον γιατρό πώς θα προωθήσει την πρακτική του χωρίς να χρειαστεί να τον δεσμεύσει σε κάποια μεγάλη επένδυση.
Το ιατρικό marketing έχει διάφορες διαβαθμίσεις. Για παράδειγμα υπάρχει η ακριβή μέθοδος προβολής ενός ιατρού μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα την υγεία, η οποία όμως εκτός του ότι κοστίζει αρκετά έχει και κάπως πιο περιορισμένα αποτελέσματα σε σχέση με άλλες ενέργειες προβολής που είναι πιο στοχευμένες και κοστίζουν πολύ λιγότερο. Συνήθως η προβολή μέσω τηλεοπτικών εκπομπών πραγματοποιείται από ήδη καταξιωμένους γιατρούς με μεγάλη πελατεία που μπορούν και αναλαμβάνουν τέτοια κόστη.
Εντούτοις προτού ο κάθε γιατρός καταφύγει σε τέτοιου είδους μεθόδους είναι προτιμότερο να ξεκινήσει από τα βασικά που όμως στην χώρα μας αποδεικνύεται ότι δεν είναι και τόσο αυτονόητα στο ιατρικό επάγγελμα. Το απαραίτητο εργαλείο του ιατρικού μάρκετινγκ και η βάση επάνω στην οποία προστίθενται και όλες οι υπόλοιπες ενέργειες προβολής ενός ιατρού είναι η απόκτηση μίας μοντέρνας ιστοσελίδας.
Το διαδίκτυο είναι το μέσο αναζήτησης που χρησιμοποιούν περισσότερο οι χρήστες όταν πρόκειται να ενημερωθούν για θέματα υγείας. Συγκεκριμένα το 80% των χρηστών του internet δηλώνουν ότι το χρησιμοποιούν για να ενημερωθούν επάνω σε θέματα υγείας. Αν αναλογιστούμε επίσης ότι οι 8 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν το internet καθημερινά, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι 6,8 εκατομμύρια Έλληνες αναζητούν πληροφορίες σχετικές με την υγεία τους στο διαδίκτυο.
“2,5 εκατομμύρια Έλληνες θα προτιμήσουν έναν ιατρό με δική του ιστοσελίδα έναντι κάποιου χωρίς καμία διαδικτυακή παρουσία.”
Επίσης το 30% των ασθενών δηλώνουν ότι εμπιστεύονται περισσότερο έναν ιατρό με δική του ιστοσελίδα και παρουσία στο διαδίκτυο. Αυτό με απλά μαθηματικά σημαίνει ότι 2,5 εκατομμύρια Έλληνες θα προτιμήσουν έναν ιατρό με δική του ιστοσελίδα έναντι κάποιου χωρίς καμία διαδικτυακή παρουσία. Διαπιστώνουμε επομένως ότι το internet είναι το νούμερο ένα εργαλείο προβολής ενός γιατρού και αυτό που πετυχαίνει την μεγαλύτερη διείσδυση στο ελληνικό κοινό.
Τα Απαραίτητα Βήματα για Προβολή στο Διαδίκτυο
Μία σωστά δομημένη ιστοσελίδα, η οποία θα σέβεται πάντα τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, είναι η ευκαιρία του κάθε γιατρού να προσελκύσει ασθενείς προσφέροντας τους ταυτόχρονα την δυνατότητα να ενημερωθούν για θέματα υγείας που τους απασχολούν. Παράλληλα μέσα από την ιστοσελίδα του ο γιατρός μπορεί να εκπέμψει την εικόνα της αυθεντίας στον τομέα του χωρίς όμως να χρειάζεται να «φωνάζει» ή να υιοθετεί πρακτικές παράτυπης προβολής. Συνεπώς το ιατρικό marketing και η οποιαδήποτε ενέργεια προβολής του ιατρού ξεκινάει από την ύπαρξη μίας σωστής ιστοσελίδας σύμφωνα πάντα με την δεοντολογία του ευαίσθητου αυτού επαγγέλματος.
Εκτός όμως από την κατασκευή μίας ιστοσελίδας, το ιατρικό marketing περιλαμβάνει και άλλες ενέργειες που έρχονται να συμπληρώσουν την παρουσία ενός γιατρού στο διαδίκτυο. Το αμέσως επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει ο γιατρός μετά την απόκτηση μίας ιστοσελίδας είναι η εμφάνιση της στις μηχανές αναζήτησης (π.χ. Google). Μέσω ενεργειών βελτιστοποίησης στις μηχανές αναζήτησης (Search Engine Optimization – SEO) η ιστοσελίδα του γιατρού εμφανίζεται όλο και πιο ψηλά με αποτέλεσμα να την επισκέπτονται περισσότεροι ασθενείς που αναζητούν θεραπεία και ιατρική συμβουλή.
“Οποιαδήποτε ενέργεια προβολής του ιατρού ξεκινάει από την ύπαρξη μίας σωστής ιστοσελίδας”
Για να καταστούν πετυχημένες οι ενέργειες SEO ο γιατρός θα πρέπει να επιλέξει σοφά τις λέξεις ή φράσεις κλειδιά στις οποίες επιθυμεί να εμφανίζεται η ιστοσελίδα του προκειμένου να την επισκεφθούν όσοι αναζητούν τον συγκεκριμένο όρο στο internet. Οι σοβαροί σύμβουλοι ιατρικού marketing συστήνουν αυτοί οι όροι να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι και να μην είναι τέτοιοι που άλλες καθιερωμένες ιστοσελίδες χρησιμοποιούν συχνά καθώς τότε απαιτούνται περισσότεροι πόροι και χρόνος για να πλασαριστεί η ιστοσελίδα στις πρώτες θέσεις. Για παράδειγμα ένας ενδοκρινολόγος αντί να επιλέξει να προβάλλεται με τον όρο «Θυρεοειδής» που είναι γενικός και απαντάται πολύ συχνά στο διαδίκτυο, είναι καλύτερο να επιλέξει τον όρο «Θυρεοειδίτιδα Hashimoto» που είναι κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο.
Ο Ρόλος του Συμβούλου (Digital) Ιατρικού Marketing
Όπως αναφέρεται και παραπάνω, ο ρόλος του συμβούλου ιατρικού marketing σε αυτό το σημείο είναι καίριος. Εφόσον αυτός ο σύμβουλος είναι πιστοποιημένος από την Google και συνεργάζεται μαζί της (δυστυχώς στην χώρα μας δεν είναι πολλοί) θα μπορεί να πει επακριβώς στον γιατρό πόσες αναζητήσεις γίνονται με τον εκάστοτε όρο, να του δώσει μία εκτίμηση σε ποια θέση μπορεί να εμφανιστεί η ιστοσελίδα του και έτσι να συμπεράνει πόσες επισκέψεις θα έχει το website του γιατρού. Με αυτόν τον τρόπο ο γιατρός λαμβάνει αποφάσεις βασιζόμενος σε πραγματικά δεδομένα και όχι στην αίσθηση ή στο ένστικτό του οποιουδήποτε συμβούλου. Το ιατρικό marketing τείνει να εξελιχθεί σε επιστήμη και γι’ αυτό πρέπει να βασίζεται σε στοιχεία και όχι σε εμπειρικά συμπεράσματα.
Οι ενέργειες SEO απαιτούν υπομονή και χρόνο. Είναι πολύ δύσκολο μία ιστοσελίδα να κερδίσει άμεσα μία θέση στις πρώτες σελίδες των μηχανών αναζήτησης. Γι’ αυτό ένας γιατρός θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός όταν κάποιος σύμβουλος του υπόσχεται «άμεσα» ή «πολύ γρήγορα» αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν σύμβουλοι ιατρικού marketing που προειδοποιούν τον γιατρό για τον χρόνο που απαιτείται προκειμένου να έρθει το αποτέλεσμα, όμως στην πραγματικότητα το μόνο που κάνουν είναι συνειδητά να «αγοράζουν» χρόνο χωρίς εντέλει να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο που τους ανατίθεται. Γι’ αυτό για άλλη μία φορά τονίζουμε την σημασία της σωστής επιλογής συμβούλου ιατρικού (digital) marketing που θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος από κάποιον μεγάλο οργανισμό (κατά προτίμηση Google) και θα έχει πρόσβαση σε απαραίτητες πληροφορίες και στα αναλυτικά στοιχεία των μεγαλύτερων μηχανών αναζήτησης.
“Οι γιατροί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή συμβούλου ιατρικού digital marketing”
Δεδομένου ότι οι επαγγελματίες που διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους προς τους γιατρούς είναι πολλοί αλλά όχι πάντα αξιόπιστοι, η εξεύρεση του σωστού συμβούλου marketing φαντάζει μία δύσκολη, χρονοβόρα και άκρως αβέβαιη διαδικασία. Για να διευκολύνουμε τους γιατρούς σε αυτή τους την αναζήτηση προτείνουμε τους συμβούλους του Medmarketing (www.medmarketing.gr) ως τους πλέον αξιόπιστους της αγοράς.
Η Δύναμη των Social Media στο Ιατρικό Marketing
Ένα ακόμη εργαλείο του ιατρικού μάρκετινγκ είναι η προβολή των γιατρών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) που μπορούν να συμβάλλουν καίρια στην προβολή ενός γιατρού είναι το Facebook, το Linkedin και το YouTube.
Μέσω του Facebook ο γιατρός μπορεί να προβάλει τις υπηρεσίες του απ’ ευθείας στο ευρύ κοινό. Η προβολή θα πρέπει κι εδώ να γίνεται σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας. Οι ασθενείς μπορούν μέσα από την συγκεκριμένη πλατφόρμα να δημοσιεύουν θετικά σχόλια για τον ιατρό με αποτέλεσμα ο γιατρός να γίνεται γνωστός και στο δίκτυο επαφών αυτών των ασθενών. Καθώς η προβολή του γιατρού μεγαλώνει τόσο γίνεται πιο γνωστός και μπορεί να επικοινωνεί ευκολότερα με τους υποψήφιους ασθενείς του μέσω δημοσιεύσεων, συμβουλών υγείας και άλλων μεθόδων επικοινωνίας.
Η δεύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέραμε (Linkedin) αποσκοπεί στην δικτύωση του ιατρού με άλλους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να κατευθύνουν τους ασθενείς τους στον γιατρό. Για να πετύχει μία τέτοια ενέργεια θα πρέπει ο γιατρός να στοχεύει σε ιατρούς διαφορετικής ειδικότητας που λειτουργούν συμπληρωματικά στην δική του (π.χ. ένας παιδίατρος θα μπορούσε να δικτυωθεί με μαιευτήρες-γυναικολόγους), σε μη ειδικούς ιατρούς (π.χ. ένας γαστρεντερολόγος να δικτυωθεί με γενικούς ιατρούς) ή ακόμη και σε φαρμακοποιούς οι οποίοι δέχονται καθημερινά έναν μεγάλο αριθμό ασθενών που αναζητούν συμβουλές υγείας.
“Καθώς η προβολή του γιατρού μεγαλώνει τόσο γίνεται πιο γνωστός και μπορεί να επικοινωνεί ευκολότερα με τους υποψήφιους ασθενείς”
Η τρίτη πλατφόρμα (YouTube) δίνει στον γιατρό την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την δύναμη της εικόνας. Ο γιατρός μπορεί να αποκτήσει το δικό του κανάλι προβολής μέσω του οποίου οι υποψήφιοι πελάτες – ασθενείς του θα έχουν την δυνατότητα να ακούσουν συμβουλές υγείας, προτεινόμενες θεραπείες και εξελίξεις στον ιατρικό τομέα από τον ίδιο τον γιατρό.
Mail Marketing: Ένα Βασικό Εργαλείου του Ιατρικού Marketing
Οι περισσότεροι γιατροί αποφεύγουν να συλλέξουν τα email των ασθενών τους είτε λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας τους, είτε επειδή δεν επιθυμούν να μπουν σε μία τέτοια διαδικασία, είτε τέλος επειδή δεν αντιλαμβάνονται την αξία μίας τέτοιας κίνησης. Όμως η συλλογή των email των ασθενών και η ακόλουθη αποστολή ηλεκτρονικών newsletter μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην φήμη του γιατρού.
Η πρόσβαση ενός ιατρού στα email των ασθενών του, του δίνει την δυνατότητα να επικοινωνεί μαζί τους σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσω των newsletter που αναφέραμε παραπάνω. Τα newsletter μπορούν να περιλαμβάνουν εξελίξεις στον χώρο της υγείας, συμβουλές, νέα από το ιατρείο του γιατρού και πιθανόν άλλα θέματα που να ενδιαφέρουν την πελατεία του γιατρού και σχετίζονται με το επάγγελμα του.
Στέλνοντας email μέσα από ειδικές πλατφόρμες ο γιατρός μπορεί να μετράει την αποδοτικότητα της κάθε καμπάνιας όπως για παράδειγμα πόσοι και ποιοι ασθενείς ανταποκρίθηκαν (δηλ. άνοιξαν το email), σε ποια θέματα έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και πού έκαναν «κλικ».
“Στέλνοντας email μέσα από ειδικές πλατφόρμες ο γιατρός μπορεί να μετράει την αποδοτικότητα της κάθε καμπάνιας”
Η αποστολή τέτοιων email μπορεί να φαντάζει μία ιδιαίτερα πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, όμως από την στιγμή που ο γιατρός εντρυφήσει και δει τα πρώτα αποτελέσματα καταλαβαίνει και την σημασία που έχει στο ιατρικό μάρκετινγκ. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχει το newsletter είναι ότι οι ασθενείς μπορούν να το προωθήσουν ή να το μοιραστούν με άλλους ασθενείς και έτσι ο γιατρός να γίνει γνωστός και σε άλλους υποψήφιους πελάτες του.
«Παραδοσιακοί» Τρόποι Προβολής
Βεβαίως δεν είναι κάθε γιατρός έτοιμος να αγκαλιάσει τις νέες τεχνολογίες και τις απίστευτες δυνατότητες που προσφέρουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της πρακτικής του. Ορισμένοι γιατροί είτε λόγω συντηρητισμού, είτε διότι δεν πιστεύουν ότι το ιατρικό επάγγελμα θα πρέπει να προβάλλεται μέσω ενεργειών marketing, είτε λόγω αμφιβολιών όσον αφορά την αποτελεσματικότητα τέτοιου είδους ενεργειών, είτε ακόμη λόγω του ότι δεν διαθέτουν έστω και τους ελάχιστους πόρους για την προβολή τους, επιλέγουν να απέχουν από τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Γι’ αυτούς τους γιατρούς υπάρχουν οι πιο παραδοσιακές λύσεις ιατρικού marketing, οι οποίες όμως θα μπορούσαν κάλλιστα να εφαρμοστούν και από τους γιατρούς εκείνους που έχουν «εισέλθει» στη νέα εποχή ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο την στρατηγική μάρκετινγκ που ήδη εφαρμόζουν.
Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα παραδοσιακού ιατρικού marketing είναι η αρθρογραφία σε περιοδικά υγείας, σε εφημερίδες ή ακόμη και σε ιστοσελίδες περιεχομένου υγείας. Ο γιατρός δεν είναι απαραίτητο να γράφει για πολύπλοκα και εξεζητημένα θέματα υγείας. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να κερδίσει προβολή και με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσει νέους ασθενείς, οπότε και πιο καθημερινά ζητήματα θα συμβάλλουν στην προώθηση της πρακτικής του.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως να χρειαστεί η ύπαρξη κάποιου budget από πλευράς του γιατρού καθώς υπάρχουν ιστοσελίδες, περιοδικά και εφημερίδες που δέχονται να δημοσιεύσουν τα άρθρα του γιατρού έναντι αμοιβής.
Ένας ακόμη παραδοσιακός τρόπος προβολής, ο οποίος υιοθετούταν μέχρι και την προηγούμενη δεκαπενταετία είναι η αποστολή ευχετήριων καρτών. Αυτή η μέθοδος, ειδικά στις ημέρες μας που κυριαρχεί η ψηφιακή επικοινωνία, μπορεί να θεωρηθεί ως μία φιλική πράξη ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα ο γιατρός να οικοδομήσει ένα πιο «ανθρώπινο» προφίλ. Εντούτοις, κάτι τέτοιο έχει αμφίβολα αποτελέσματα σε νεαρότερες ηλικίες ασθενών, εκτός κι αν η κάρτα που στέλνει ο γιατρός είναι πραγματικά πρωτότυπη και διαφορετική.
Το Ιατρικό Marketing ως Επίδειξη Ενδιαφέροντος για τον Ασθενή
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί φαίνεται ότι οι 9 στους 10 ασθενείς είναι πρόθυμοι να συστήσουν έναν επαγγελματία υγείας έπειτα από μία θετική εμπειρία. Είναι επομένως βασικό για τον γιατρό και την πρακτική του να διαχειριστεί την εμπειρία των ασθενών του με τέτοιο τρόπο που θα τον βοηθήσει να αποσπάσει θετικά σχόλια ακόμη και να εντυπωσιάσει τους ασθενείς του κάνοντας κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό.
Ο κάθε γιατρός έχει τα δικά του «μυστικά» που τον βοηθούν να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών-ασθενών του. Για κάποιους ιατρούς το μυστικό είναι η διαθεσιμότητα τους. Για παράδειγμα το να σηκώνουν το τηλέφωνο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή να επιστρέφουν τις κλήσεις των ασθενών τους είναι κάτι που σίγουρα θα σχολιαστεί θετικά.
“9 στους 10 ασθενείς είναι πρόθυμοι να συστήσουν έναν επαγγελματία υγείας έπειτα από μία θετική εμπειρία”
Κάποιοι άλλοι γιατροί έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα και στέλνουν ένα email μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, παρέχοντας στους ασθενείς τους περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την πάθηση τους, την θεραπεία τους και άλλες παρεμφερείς συμβουλές. Αυτό σίγουρα είναι μία πρακτική που δεν υιοθετείται από πολλούς και σίγουρα κάνει τον γιατρό να ξεχωρίσει.
Άλλοι πάλι επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους ασθενείς που κουράρουν (αν όχι οι ίδιοι οι γιατροί, τουλάχιστον οι γραμματείς τους) προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία τους, την τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής τους και την όλη κατάσταση της υγείας τους.
Αυτοί και άλλοι πολλοί τρόποι (π.χ. ανάπτυξη επαγγελματικού δικτύου, διατήρηση ενός καθαρού και μοντέρνου ιατρείου κλπ.) αποτελούν εργαλεία του ιατρικού marketing που σκοπό έχουν την ανάπτυξη της πρακτικής του γιατρού. Αυτό που έχει σημασία να κατανοήσει ο κάθε γιατρός είναι ότι εκτός από επιστήμονας που επιτελεί ωφέλιμο για το κοινωνικό σύνολο έργο, είναι και επαγγελματίας και ως τέτοιος θα πρέπει να μεριμνήσει για την επαγγελματική του ανάπτυξη και βιωσιμότητα. Δεν αρκεί επομένως να ενημερώνεται μόνο για τις εξελίξεις στην επιστήμη του, αλλά θα πρέπει να εργάζεται επιμελώς για την προώθηση της πρακτικής του μέσα από ενέργειες ιατρικού marketing.
Σύνοψη
Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι το ιατρικό μάρκετινγκ έχει πολλές εκφάνσεις και περιλαμβάνει ένα εύρος ενεργειών που εκτείνονται από τις πιο παραδοσιακές όπως η αρθρογραφία και η ανάπτυξη του επαγγελματικού δικτύου του κάθε γιατρού, μέχρι τις πιο σύγχρονες όπως η κατασκευή μίας ιστοσελίδας και η προβολή της μέσω του διαδικτύου. Όλες οι ενέργειες είναι ωφέλιμες και αποδοτικές αρκεί ο γιατρός να έχει καταρτίσει και να τηρεί ένα πλάνο επικοινωνίας.
Είναι πολύ βασικό οι γιατροί να μην αντιμετωπίζουν την προβολή της πρακτικής τους σαν κάτι αποσπασματικό και χωρίς συνέχεια, αλλά σαν κάτι που απαιτεί δέσμευση και συνέπεια. Τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται ότι η ψηφιακή προβολή του γιατρού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και πετυχαίνει ένα πολύ δελεαστικό ROI (Return On Investment), κάτι που θα πρέπει να παρακινήσει όλους τους γιατρούς να αναπτύξουν λύσεις προβολής είτε οι ίδιοι από μόνοι τους, είτε μέσω ειδικών συμβούλων ιατρικού marketing.
Βεβαίως, όπως όλοι οι γιατροί δεν είναι ίδιοι έτσι και όλοι οι σύμβουλοι δεν είναι ίδιοι. Μπορεί για παράδειγμα ένας σύμβουλος ιατρικού digital marketing να είναι προβεβλημένος, να έχει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο πελατών, να έχει φτιάξει πολλές ιατρικές ιστοσελίδες όμως να χρεώνει υπερβολικά τις υπηρεσίες του και χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα για τον γιατρό.
Πόσοι και πόσοι ιατροί που προβάλλονται στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και έχουν τεράστια πελατεία δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από λιγότερο προβεβλημένους ιατρούς, με μικρότερη πελατεία αλλά άψογη επιστημονική κατάρτιση; Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους συμβούλους ιατρικού marketing. Ο πιο προβεβλημένος ή αυτός με την μεγαλύτερη πελατεία δεν είναι απαραίτητα και ο πιο καλός. Θα πρέπει επομένως ο γιατρός να είναι πολύ προσεκτικός όταν πρόκειται να επιλέξει κάποιον σύμβουλο.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξει πρωτίστως ο επαγγελματίας υγείας είναι να μην γοητευτεί από ανθρώπους που θα του παρουσιάσουν μία εξωραϊσμένη κατάσταση και θα του τάξουν «σίγουρα» αποτελέσματα. Θα πρέπει να εστιάσει στην ειλικρίνεια του συμβούλου και στην δυνατότητα του να παρέχει λύσεις στις προκλήσεις που θα προκύψουν κατά την διαδικασία εκτέλεσης του σχεδίου marketing.
Κάτι εξίσου σημαντικό που θα πρέπει να προσέξει ο γιατρός που θέλει να χρησιμοποιήσει κάποιον σύμβουλο ιατρικού digital marketing είναι αυτός να είναι πιστοποιημένος από μία μεγάλη μηχανή αναζήτησης (κατά προτίμηση την Google). Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι σύμβουλοι και ως εκ τούτου ο γιατρός θα πρέπει να κάνει πολύ προσεκτική έρευνα.
Αν και σαφώς δεν γνωρίζουμε όλους τους συμβούλους ιατρικού marketing που υπάρχουν στην ελληνική αγορά, η δική μας συμβουλή προς τους γιατρούς είναι να ξεκινήσουν την αναζήτηση τους από το Medmarketing (www.medmarketing.gr) και τις υπηρεσίες που προσφέρει.
“Όπως όλοι οι γιατροί δεν είναι ίδιοι έτσι και όλοι οι σύμβουλοι marketing δεν είναι ίδιοι”
Πηγές – Βιβλιογραφία:
Effective marketing for professional services- Paul Bloom – https://hbr.org/1984/09/effective-marketing-for-professional-services
Choosing a doctor: an exploratory study of factors influencing patients’ choice of a primary care doctor – Brian H.Bornstein, David Marcus, William Cassidy – http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2753.2000.00256.x/full
A Marketing-Oriented Perspective on Physician Selection – Scott W. Kelley, Richard W. Schwartz – http://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/155335060501200412
The Path of Patient Loyalty and the Role of Doctor Reputation – Eduardo Torres , Arturo Z. Vasquez-Parraga – http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07359680903263565
Internet marketing strategy for medical practitioners – Wan Mohd Hirwani Wan Hussain et al. – http://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1745790411435372