Promotion σε Φαρμακεία

Το promotion προϊόντων στα φαρμακεία έχει πολλές πτυχές και μπορεί να υλοποιηθεί με διαφορετικές προσεγγίσεις. Αναλόγως των προϊόντων που διαθέτει μία εταιρεία μπορεί να πραγματοποιήσει ενέργειες promotion είτε απευθείας στο καταναλωτικό κοινό (δηλαδή στους πελάτες του εκάστοτε φαρμακείου), είτε απευθείας στον ίδιο τον φαρμακοποιό.

Μεταξύ των δύο περιπτώσεων (δηλ. προώθηση απευθείας στο κοινό και προώθηση στον φαρμακοποιό) φαίνεται ότι η δεύτερη είναι πιο αποτελεσματική καθώς ο επαγγελματίας υγείας έχει την δυνατότητα να επηρεάσει πολύ περισσότερους πελάτες από όσους ένας promoter μέσα σε μία ημέρα. Βεβαίως αυτή η προσέγγιση απαιτεί πολύ καλύτερη οργάνωση από πλευράς της εταιρείας.

Η προώθηση προϊόντων στον φαρμακοποιό και στους βοηθούς του απαιτεί κατ’ αρχάς την ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο θα έχει εκπαιδευτεί επάνω στα προϊόντα της εταιρείας σε τέτοια έκταση και βάθος που θα είναι σε θέση να απαντάει και τις πιο δύσκολες ερωτήσεις των επιστημόνων υγείας. Με άλλα λόγια, σε αυτή την περίπτωση αν και μιλάμε για promotion σε φαρμακεία ουσιαστικά αναφερόμαστε στην επιστημονική ενημέρωση του φαρμακοποιού. Η ενέργεια αυτή πολλές φορές πραγματοποιείται απευθείας από τον πωλητή της εταιρείας, όμως η εμπειρία έχει δείξει ότι ένας πιο εξειδικευμένος συνεργάτης με επιστημονικό υπόβαθρο και αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο μπορεί να είναι πολύ πιο αποδοτικός.

Η βασικότερη διαφορά μεταξύ ενός πωλητή και ενός επιστημονικού συνεργάτη επιφορτισμένου αποκλειστικά με την προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων στον φαρμακοποιό είναι ο χρόνος που ο καθένας τους διαθέτει στην συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ο πωλητής φαρμακείου είναι επιφορτισμένος με τόσα καθήκοντα που αναγκάζεται να περιορίσει σημαντικά τον χρόνο που αφιερώνει στην επιστημονική ενημέρωση του φαρμακοποιού και των βοηθών του. Ο βασικός στόχος του πωλητή είναι να συντάξει την εμπορική του πρόταση προς τον υπεύθυνο φαρμακοποιό και να πάρει την παραγγελία. Στην προσπάθεια του αυτή, η ενημέρωση για τα επιστημονικά χαρακτηριστικά των προϊόντων δεν αποτελεί την άμεση προτεραιότητα του.

Αντιθέτως, ένας συνεργάτης που έχει σαν αποκλειστικό καθήκον την προώθηση των προϊόντων σύμφωνα με τα επιστημονικά χαρακτηριστικά τους θα αφιερώσει ακόμη και έξι (6) φορές περισσότερο χρόνο για την ενημέρωση του επαγγελματία υγείας σε σχέση με έναν πωλητή. Ως εκ τούτου το promotion προϊόντων απευθείας στον φαρμακοποιό είναι προτιμότερο να πραγματοποιείται από ένα εξειδικευμένο τμήμα προώθησης παρά από το τμήμα πωλήσεων.

Εκτός των παραπάνω, το promotion στα φαρμακεία μπορεί να λάβει και την μορφή της προώθησης προϊόντων απευθείας στον τελικό καταναλωτή. Συχνά αρκετές εταιρείες απασχολούν προωθήτριες οι οποίες δειγματίζουν τα προϊόντα τους στους πελάτες του φαρμακείου, τους δίνουν κάποιο εκπτωτικό κουπόνι ή και κάποιο ενημερωτικό έντυπο με σκοπό την άμεση πώληση.

Σαφέστατα αυτού του είδους η προώθηση είναι λιγότερο αποτελεσματική από την προώθηση στον ίδιο τον φαρμακοποιό καθώς τα αποτελέσματα της διαρκούν μέχρι την στιγμή που ο καταναλωτής θα φύγει από το φαρμακείο. Παράλληλα απευθύνεται μόνο στο κοινό που θα επισκεφθεί το φαρμακείο εκείνες τις ημέρες που υπάρχει προωθήτρια. Αντιθέτως η προώθηση στον φαρμακοποιό έχει πολύ πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, ενώ η βαρύτητα της γνώμης και της σύστασης του έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους πελάτες του.

Το promotion μπορεί να γίνει για οποιοδήποτε προϊόν διακινείται μέσω φαρμακείου. Για παράδειγμα η πιο συνηθισμένη κατηγορία προϊόντων που υποστηρίζονται με προώθηση στον τελικό καταναλωτή είναι τα δερμοκαλλυντικά και γενικότερα τα προϊόντα περιποίησης. Εντούτοις promotion στους πελάτες του φαρμακείου γίνεται και για συμπληρώματα διατροφής, προϊόντα στοματικής υγιεινής, για προϊόντα βρεφικής περιποίησης κλπ.

Για προϊοντικές κατηγορίες οι οποίες τελούν υπό την αυστηρή επίβλεψη του ΕΟΦ (όπως τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα ΜΗΣΥΦΑ) η προώθηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στον φαρμακοποιό και στους βοηθούς του, ενώ απαγορεύονται αυστηρά οι ενέργειες promotion που απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή.

Εκτός των δύο μορφών promotion στα φαρμακεία που αναλύσαμε προηγουμένως, αρκετές εταιρείες πραγματοποιούν πρόσθετες υποστηρικτικές ενέργειες όπως για παράδειγμα η προβολή των προϊόντων τους εντός του χώρου του φαρμακείου, η διαφήμιση βιτρίνας, πόρτας κλπ. Εντούτοις καμία από αυτές τις ενέργειες δεν έχουν την αποτελεσματικότητα της απευθείας προώθησης στον φαρμακοποιό ή στον τελικό καταναλωτή, αλλά σίγουρα μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά σ’ αυτές.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι το promotion στα φαρμακεία είναι μία δραστηριότητα που θα πρέπει να υιοθετηθεί από τις περισσότερες εταιρείες, καθώς η σημασία του φαρμακείου ως χώρος ευεξίας και συμβουλής υγείας διαρκώς μεγαλώνει. Η προώθηση μπορεί να λάβει πολλές μορφές, όμως η πιο αποτελεσματική είναι πρωτίστως η απευθείας ενημέρωση του φαρμακοποιού και δευτερευόντως το promotion στον τελικό καταναλωτή, ενώ αναλόγως της κατηγορίας που ανήκουν τα προϊόντα της εκάστοτε εταιρείας, αλλάζει και το μίγμα προώθησης που χρησιμοποιεί για τα φαρμακεία.